Korset - Veien til Gud

Korset - Veien til Gud

tirsdag 24. april 2018

24 april 2018 - Dag 8 i Jerusalem - kofferten som kom til rette

Ja, endelig, så ble det ordnings med den bortkommende kofferten. Men det var aldri sikkert at det skulle bli sånn. Men vi hadde bedt - og lagt det i Guds hender. 

Den 17 april ankom jeg Tel Aviv - med omtrent ingen søvn. Jeg tok
Buss 485 fra Tel Aviv til Jerusalem
buss 485 - og det var mange religiøse jøder på bussen (mange av de hadde egne hatte "bokser" for muligens ekstra hatter) - og det var så mye kofferter på bussen - at noen sto og sparket de innover for å få lukket dørene. Jeg for min del - la min koffert over noen andre. Jeg var omtrent sist inn i bussen - og sist av.


Nå jeg gikk av bussen - så var det en koffert temmelig lik min egen - men det var ikke min. Bussjåføren tok da deres koffert med seg,  og skrev opp mitt navn og telefonnummer.  Etter noen dager ble vi ringt opp av de som hadde min koffert - og vi antok at det var arabere. Det var mye misforståelser og problem med å forstå engelsken. Jeg ble nødt til å handle klær for hele uken - og kjøpte meg til slutt også en barbermaskin og en lader for kamera.

Men så dukket det plutselig opp en jødisk (svensktalende) kvinne, Sara, opp på Bet Norwegia (der jeg oppholder meg i Jerusalem) og skulle hjelpe til. Så ringte denne kvinnen igjen, hvor Sara tok telefon - i går den 23 - etter at jeg ikke hadde hatt kofferten på en uke.

Fordi den som hadde min koffert hadde fått utlevert sin koffert fra buss-selskapet (uten at buss-selskapet hadde ringt til meg og sagt i fra). Men denne mystiske damen ringte da til Sara - og først snakket de engelsk - men det gikk dårlig. Men da hun skjønte at de snakket hebraisk - så gikk alt så mye lettere.


Jødiske ortodokse
Det viste seg at det var religiøse jøder som hadde min koffert, de hvor mennene er svartkledd , med svart hatt og krøller foran ørene som henger ned som korketrekkere. De ville ikke ha oss vantro på
besøk i deres leilighet (ettersom det kunne gjøre plassen deres uren
- tenk på når rabbinerne overlot Jesus til Hedningene (Pilatus) gikk
de selv ikke inn - fordi de var redd for å bli uren). 

Kvinnene deres - når de blir gift - fjerner håret i panneluggen 
Ortodokse med hårdekke
eventuelt 
dekker det godt til (ifølge Sara) og har bare ett hodeplagg - og de går kledt for å dekke alt - uansett hvor varmt det er ute. Det har noe med ærbødigheten innenfor Gud.Her ett intervjuv med en jødisk  kvinne om hodeplagget:Sara fortalte at alle områder er gjerne delt inn i ulike ortodokse miljøer - hvor de som holdt seg til en gruppe - hadde en type klær - mens en som hadde en annen type gruppe og område - hadde litt annerledes klær - eks. større hatter etc. Og alle representerte veldig ulik religiøs tro - som våre baptister, pinsevenner etc.

Religiøse jøder aksepterer ikke at jeg bare dukker opp sånn uten
videre.- Pga de hadde mine bukser i kofferten - så hadde jeg bare fått kjøpt noen kortbukser - noe som ikke er veldig populært der (hud skal synes minst mulig). Men Sara bestilte en Taxi - og vi avtalte å møte på ett hjørne ute. Der gikk Sara ut og ordnet alt - mens jeg med mine "vantro" bukser ble bedt å sitte inne (av Sara). Så da kom endelig kofferten til rette.

Nå har jeg sendt regningene mine til Forsikringen - ettersom det har vært en god del ting jeg har vært nødt til å kjøpe meg. Så dette kan bli spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar