Korset - Veien til Gud

Korset - Veien til Gud

tirsdag 13. februar 2018

14 februar 2018 - Iransk "vinter" kommer til nordgrensen, advarer analytiker

Iran har skapt et fotfeste i Syria som bare kommer til å bli sterkere, advarer Orit Perlov, en analytiker ved Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier.
Medlemmer av den iranske revolusjonære vakten marsjerer under en parade for å feire årsdagen for Iran-Irak-krigen (1980-88), i Teheran 22. september 2011 .. (foto kreditt: REUTERS)
Artikkelen er hentet her.

Tre dager etter Israels første direkte konfrontasjon med Iran på den nordlige grensen, er det fortsatt bekymring over den voksende faren som den islamske republikkens utgjør ved å få ett voksende fotfeste i nabolaget.

"Vinter kommer fra nord der vi har en konkret trussel," sier Orit Perlov, en sosial mediaanalytiker for Institutt for nasjonale sikkerhetsstudier, til The Jerusalem Post i et intervju bare dager før en israelsk F16I ble skutt ned over landet av syriske luftforsvar.

"Vi har en fabrikk for avanserte våpen i Nord-Libanon, i Sunni-områder," sa hun med henvisning til en iransk bygget fabrikk nær byen Hermel i den østlige Bekaa-dalen i Nord-Libanon.

Den kan produsere den ganske nøyaktige Fateh-110-raketten med en rekkevidde på nærmere 300 km. med et halvt tonn stridshode.

"I sør ville det være en annen historie, vi kunne ganske enkelt bombe det," sa hun og tilføyde at bombing av et shiitisk (Shia) område ville bli sett annerledes av pragmatiske sunnistiske (Sunni) gulfstater, som i det skjulte, vokser nærmere den jødiske staten.

Ifølge en rapport fra det franske nettmagasinet Intelligence Online, ligger en annen fabrikk mellom byene Sidon og Tire i Sør-Libanon, som er i stand til å produsere luftvernmissil og anti-tank missiler, samt ubemannede luftfartøyer som kan bære sprengstoff.

Tjenestemenn har gjentatte ganger uttrykt bekymringer over smugling av sofistikert våpen til Hizbollah og den voksende iranske tilstedeværelsen på sine grenser med Syria, og understreker at begge er røde linjer for den jødiske staten.

Forsvarsminister Avigdor Liberman har gjort det klart at mens Israel ikke ønsker å starte en tredje Libanon-krig, er den jødiske staten fast bestemt på å hindre Iran i å bruke Libanon til å produsere presisjonsraketter for Hizbollah som vil treffe dypt inne i israelsk bebyggelse.

Ifølge IDF-vurderinger har Hizbollah minst 100 000 kortdistanse-raketter og flere tusen flere raketter som kan nå sentrum av landet.

Hizbollah er i stand til å mobilisere nær 30.000 soldater og skryter av sitt tunnelsystem, komplett med ventilasjon, elektrisitet og rakettkastere.

Israel kommenterer sjelden utenlandske rapporter om militær aktivitet, men har innrømmet å gjennomføre tusenvis av oppdrag, inkludert 100 luftangrep i Syria for å hindre Hizbollah fra å skaffe seg sofistikert våpen som presisjonsmissiler eller teknologi og ekspertise fra Iran.

Det antas at disse treffene ligger bak Irans resonnement om å bygge innfødte underjordiske våpenfabrikker i Libanon.

Mens Liberman har uttalt at "det siste jeg vil ha, er en tredje Libanon-krigen," er Israel fast bestemt på å hindre Libanon fra å bli en stor fabrikk for produksjon av presisjonsraketter. "

Og hvis Israel forsøker å forhindre det, forventes det at Hizbollah vil svare ved å skyte titusener av missiler mot landet.

I tilfelle av en annen krig i nord mener IDF at den ikke vil bli innlemmet til kun en front, men en front langs hele den nordlige grensen som involverer både Syria og Libanon.

Seniortjenestemenn fra Israels forsvarsinstitusjon har gjentatte ganger sagt at mens sjansen for eskalering på grensen er liten, kan den minste hendelsen eller feilberegningen på begge sider føre til en stor og ødeleggende krig.

Ifølge Perlov er det et farlig scenario som Israel ikke har råd til å ha.

"Vi bombet anlegget i Deir al-Zor, men det var ikke en krig," sa hun. "Vi foretrekker å gjøre noe og uten at det koster for mye. Vi vil ikke ha en annen runde fordi vi har ikke har noe sluttspill. Om USA gir oss grønt lys, kan vi befinner oss i Beirut, i Ankara - ingen vil si til oss at vi skal stoppe. "

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar