Korset - Veien til Gud

Korset - Veien til Gud

tirsdag 13. februar 2018

13 februar 2018 - Midtøsten: En konfrontasjon mot Iran

En nær konfrontasjon mellom Israel og Iran/Syria (og trolig starten på en snarlig større konflikt). Artikkelen er hentet og oversatt fra her:


I de tidlige timene lørdag morgen ble Israel og en syrisk-iransk allianse engasjert i en konfrontasjon 
hvor et israelsk F16 ble ødelagt, i tillegg til at en iransk-laget drone ble skutt ned, og mange militære mål i Syria ble så ødelagt.

Mens nedskytingen av det israelske jagerflyet var en prestasjon som det ble gjort mye ut av - av Israels fiender. Ødeleggelsen av det viktige syriske luftforsvarssystemet, ser ut til å legge Syria, og de iranske soldatene i en mye svakere posisjon til å forsvare seg mot fremtidige israelske luftraid.

I en tale til journalister på en konferanse, ga IDF-talsmannen Lt. Col. Jonathan Conricus et klart bilde på hva som skjedde under konfrontasjonene. En iransk "stealth" drone, modellert av amerikansk RQ-170 drone, tok av fra T4 flybase i Syria sentrum, som ligger dypt i den syriske ørkenen nær Palmyra.

Ifølge IDF har denne flybasen blitt overtatt av den iranske Quds Force oversjøiske elite enhet, brukt av Teheran for å spre sin farlige innflytelse over Midtøsten.

Quds Force har vært sterkt aktiv i Syria, og støtter regimet til den syriske president Bashar Assad - for å beseire opprørskrefter. Iran har jobbet for å bygge opp missilfabrikker i Syria, for å produsere våpen som kan rettes mot israelske byer. Quds Force bruker flybasen T4 til å sende avgårde iransk lagede droner.

Før soloppgang på lørdag, sendte Iran en drone sør mot den Syriske grensen mot Jordan. Fra den gikk i luften, ble den overvåket det israelske luftforsvaret (IAF), som hadde oversikt over dronens flyvebane. IAF-kontrollører så på at dronen kom inn i det jordanske luftrommet og deretter forsøkte å snike seg inn i det israelske luftrommet fra Jordan - i motsetning til fra Syria - i et forsøk på å gå rundt det israelske forsvaret.

Dronen fløy i ca 1,5 minutt over Israel, før et IAF Apache-kamphelikopter skjøt den ned fra himmelen, klokka 04:25. IDF fant bitene av flyet og brakte det tilbake til analyse - noe som ga Israel mulighet til å studere den iranske drone-teknologien.

Deretter sporet IAF plasseringen av den iranske basen, der et mannskap kontrollerte dronen, hundrevis av kilometer fra Israel, i den sentrale syriske ørkenen.

Bare over en time etter at dronen ble overvåket, klokka 5:34, tok fikk 8 israelske jagerfly på vingene for å ødelegge basen, samt flere iranske militære mål i Syria. Svevende over Nord-Israel, jagerflyene avfyrte langdistanse-raketter, som traff og ødela målene.

Syriske styrker, kontrollert av Assad-regimet, gikk til konfrontasjonen og skjøt mellom 15 og 20 luft til luft missiler mot israelske jagerfly. En av de israelske F16-ene var ikke i stand til å forsvare seg mot angrepet, og ble truffet i kampen, og tvang piloten og navigatøren til å skyte seg ut av flyet før flyet krasjet i Nord-Israel.

Piloten fikk alvorlige skader, men navigatøren kun lette sår. Etter vellykkede operasjoner og blodoverføring, ble pilotens tilstand oppgradert fra alvorlig til moderat. Begge forventes å hente seg fullt ut.

Klokka 8:45 reagerte Israel på det nedskytede F16 flyet. IAF sendte en andre bølge av jagerfly i luften, og 12 mål over hele Syria ble rammet. Syriske styrker slo tilbake igjen på de israelske flyene, men ingen ble rammet.

Under repressaliene ødela Israel åtte syriske baser for luftforsvar, som er en betydelig ødeleggelse av det syriske regimets luftforsvar. Andre fire viktige iranske militære mål ble også truffet.

"Vi har utført et stort angrep på luftforsvaret: radarer, raketter, batterier og baser," sa Amnon Ein Dar, leder av opplærings- og doktrinavdelingen i IAF i en uttalelse.

Antall ulykker som Syria eller iranske Quds styrker lider, er fortsatt ukjente. Iran og Syria forsøker å tone ned omfanget av skadene de har fått, mens de feirer fellingen av det israelske F16 som en stor militær bragd.

IDF undersøker hendelsen for å fastslå nøyaktig hvorfor F16 ikke kunne unngå fiendens raketter, noe som førte til at flyet styrtet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar